I Am Studying Clarinet I

I Am Studying Clarinet I

I Am Studying Clarinet, school for the elementary level, in 4 volumes (for the 1st to 4th year of teaching). Conceived according to the newest pedagogical methods for rapid and successful learning of instrument, strictly observing the principles of graduality and continuity. Each volume contains:


– the exercises resp. etudes,
– several duos for two clarinets,
– a final piece with piano accompaniment (evtl. suggested for examination),
– drawings of fingering for each new tone,
– theoretical explanations (notation, species of time, scales, ornaments etc.),
– short annotations on conposers having written for clarinet (with their portraits),
– introductory texts (different for each volume): informations on the origin and construction of the clarinet and its kinds, tables of fingering, useful advices for pupils (breathing and finger technique, body pose, during and disposition of the time for practising, use of the metronome, rehearsals with piano, behaving on the stage, a survey of musical styles, the clarinettist as a performer and a teacher, etc.).


Scope of the volumes: I 58 pp. (+4 pp. of the clarinet part for duos and the final piece), II 53 (+8), III 57 (+8), IV 58 (+7).


All 4 volumes were edited by the Institute for textbooks and teaching aids in Belgrade, 1997/98, and were introduced into the official teaching program.

The author has retained the right for editing abroad, and in other languages.

———————————————————————————————-

PREDGOVOR

I Am Studying Clarinet I

      Na početku bavljenja klarinetskom pedagogijom, 1978. godine, započeo sam pisanje početne škole za klarinet. Sva razmišljanja usmerio sam da nađem odgovor – kako naučiti sviranje na klarinetu brzo, lako i temeljno.
     Škola Učim klarinet je dugo godina pisana, sažimana i prekrajana. Najveći pomagači na ovom putu bili su mi generacije učenika, moje brojne kolege i sami moji sinovi.
    Pred vama je drugo, prerađeno izdanje moje škole  Učim klarinet I. Protekla četrnaestogodišnja pedagoška praksa, od prvog izdanja knjige, ukazala mi je na njene nedostatke. Cilj – predviđeni fond potrebnog znanja i veština koje učenik treba da stekne i usvoji ovom školom – i dalje je isti, samo su putevi do njega poboljšani, kraći, jednostavniji, postupniji, lepši i lakši.
    Ako se ova škola temeljno savlada, rezultat će biti: lep i zdrav ton, dobra sinhronizacija prstiju i jezika i muzičko-teoretsko znanje. Za sve ovo, učeniku je dato dovoljno vremena i vežbi da nauči lako i opušteno sviranje, vodeći računa da mu vežbe ne dosade.
     Etide su kratke, melodične i sistematski usmeravaju razvoj učenika, vodeći ga stalno u nova saznanja i otkrivanja tajni sviranja klarineta.
   Školu prožimaju šest elemenata. Osnov čine vežbe (etide) i skale. U četvrtastom okviru dati su osnovni pojmovi iz teorije muzike. Grif svakog tona prikazan je grafički. Za razvijanje smisla za grupno muziciranje i dobru intonaciju, učeniku su na raspolaganju i vežbe za dva klarineta. Škola je ilustrovana slikama kompozitora koji su pisali za klarinet, sa podacima o njihovim najvažnijim delima za ovaj instrument. Na samom početku škole date su informacije i saveti učeniku za rad.
    No, bez obzira na svoju iscrpnost, škola traži i živu reč nastavnika da uoči i ispravi nepravilnosti i dozira količinu etida, posebno prema svakom učeniku.
Za svaku godinu škole napisao sam i Vežbe skala, kao i prateće male komade Raspevani klarinet I – IV, Vedri dani u muzičkoj školi i Laki klarinetski dueti I – II, kao i transkripcije Veliki majstori za klarinet I – VI. Na ovaj način želeo sam da zatvorim celovit krug neophodne literature za potpun razvoj mladog klarinetiste.
   Gradivo za svaku godinu je pisano za prosečno sposobnog učenika, dok nadareniji mogu preći i deo materijala predviđenog za višu godinu.
Svim korisnicima škole želim uspešan i dobar razvoj ”na putu do zvezda”.

Autor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s